Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Echipe de medici pentru „resuscitarea“ spitalelor
Ioana Gavrău  - Miercuri, 20 Aprilie 2011
Conducerea Spitalului Județean Satu Mare vrea să formeze echipe de medici, conduse de coordonatori, care să rezolve principalele probleme cu care se confruntă unitatea medicală. În acest sens, s-a întocmit o listă cu 25-30 de probleme majore care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, Adrian Marc, alături de directorul medical, dr. Cristian Rusu, directorul de îngrijiri medicale, Gabriela Opriș și directorul economic, Rodica Beseni au susținut miercuri o conferință de presă. Așa cum a promis în momentul în care a fost instalat, Adrian Marc a întocmit o listă cu principale probleme ale unităților spitalicești.

Chiar dacă în data de 30 martie 2011 s-a semnat protocolul de preluare a Spitalului Orășenesc Tășnad în subordinea Spitalului Județean Satu Mare, Marc a promis că nicio secție din cele existente nu vor fi desființate. Ba mai mult, managerul dorește să înființeze și un Centru de Permanență la Tășnad.

Spitalul din Tășnad și-a pierdut personalitatea juridică și a fost transformat într-o secție externă a Spitalului Județean Satu Mare. Toate cele două secții (pediatrie și medicină internă), respectiv compartimentul de obstetrică-ginecologie au rămas funcționale“, a spus managerul Adrian Marc.

Toate spațiile spitalului au fost verificate la sânge de reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare. Până în momentul de față au avut loc patru întâlniri cu conducerea Spitalului Orășenesc Tășnad.

Nu se pune problema disponibilizărilor,cel puțin până la următoarea evaluare. Recent am reușit să rezolvăm problema încălzirii, s-au făcut lucrări de racordare și se va rezolva și problema transportului bolnavilor. Serviciul Județean de Ambulanță Satu Mare a donat o ambulanță care se va ocupa doar de bolnavii din Tășnad“, a mai spus Adrian Marc.


Pentru că nu mai au personalitate juridică, posturile de directori au fost desființate. Cu toate acestea, a fost numit un coodonator, Nagy Tunde, care va ține legătura cu conducerea Spitalului Județean Satu Mare. Pe partea de îngrijiri medicale a fost desemnată asistenta Vicler Elisabeta.

Adrian Marc este de părere că procesul de comasare a spitalelor are mai multe avantaje decât dezavantaje. În acest fel, accesarea de fonduri europene va fi mult mai ușor de făcut, iar prin Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, cei din Tășnad vor avea acces la aparatură mai modernă.

În momentul de față, la spitalul din Tășnad se simte lipsa specialiștilor la ORL, oftamologie, dermatologie, pediatrie, neurologie.

Vom încerca să facem o planificare a medicilor sătmăreni care să deservească, prin rotație, populația Tășnadului. Ne dorim să începem din luna mai, perioadă în care vom încerca să rezolvăm și partea de laborator și farmacie“, a mai spus Marc.

În condițiile în care Spitalul Județean Satu Mare le oferă tot sprijinul pentru buna funcționare, managerul așteaptă ca medicii din Tășnad să își asume nivelul de competență. Nu dorește ca specialiștii de acolo să trimită pacienții la spitalele din Carei și Satu Mare.

Centru de permanență

Acum, la Tășnad, serviciul de gardă este efectuat prin rotație de medicii din spital, indiferent de specializarea lor. Directorul medical al Spitalului Județean Satu Mare a declarat, în cadrul conferinței, că se dorește înființarea unui Centru de permanență la Tășnad.

În acest proiect dorim să atragem medicii de familie din zona Tășnadului care să asigure serviciul de gardă. Nu toți cei care vin la UPU au urgențe majore. La Satu Mare, 50% dintre cazuri ar putea fi rezolvate de medicii de familie. În momentul de față suntem în discuții cu Asociația medicilor de familie Satu Mare, respectiv cei din Tășnad. Din iunie am vrea să pornim acest proiect“, a spus doctorul Cristian Rusu.

La Spitalul Orășenesc Tășnad sunt angajați șase medici, 8 rezidenți, 46 de asistente medicale, 30 sunt personal auxiliar, o chimistă de laborator și 12 personal TESA.


Spitalul Județean vrea să se acrediteze

Cea de-a doua problemă discutată în cadrul conferinței de presă s-a referit la acreditarea Spitalului Județean Satu Mare. Conducerea unității spitalicești vrea să obțină certificatul de acreditare care garantează calitatea actului medical. În situația în care acest certificat nu este obținut în cinci ani, conform noilor reglementări, unitatea va fi închisă.

În momentul de față urmează să fie depusă cererea și urmați pașii în vederea acreditării.
3091 vizite
Distribuie pe